北井 一夫 Kazuo Kitai

Sheet: 43×30.6cm
Frame: 52x41x3.2cm
Unique
©Kazuo Kitai, courtesy of Yumiko Chiba Associates

1944 中国・旧満州鞍山市に生まれる
1963-65 日本大学芸術学部写真科入学・中退
——–
1944 Born in Anshan, Manchuria under Japanese occupation
1963-65 Studied photography at Nihon University College of Art

TOP ↑

Biography

[主な個展]

2016 禪フォトギャラリー(東京)
2015 MIYAKO YOSHINAGA(NY)
2014 「To the Villages – Kitai Kazuo’s Classic Photography」Aki Gallery(台北)
2012 「神戸港湾労働者」ギャラリー冬青(東京)
2012 「いつか見た風景」東京都写真美術館(東京)
2012 「ジョン・ゴセージュと2人展/バリケード」Harpers’s Books Gallery(NY)
2012 「Walking with Leica3」ギャラリー冬青(東京)
2011 「湯治場」禪フォトギャラリー(東京)
2011 「西班牙の夜」ギャラリー冬青(東京)
2010 「中国1973」禪フォトギャラリー(東京)
2010 「Walking with Leica2」ギャラリー冬青(東京)
2009 「Walking with Leica1」ギャラリー冬青(東京)
2008 「ドイツ表現派1920年代の旅」ギャラリー冬青(東京)
2006 「80′フナバシストーリー」ギャラリー冬青(東京)
2004 「1990年代 北京」ギャラリー冬青(東京)
2004 「1990年代 北京」イルテンポ(東京)
2002 「北京」イルテンポ(東京)
2000 「北京」イルテンポ(東京)
1999 「湯治場」ツァイト・フォト・サロン(東京)
1999 「三里塚」イルテンポ(東京)
1997 「北京」イルテンポ(東京)
1996 「鳥虫戯画」イルテンポ(東京)
1994 「おてんき」イルテンポ(東京)
1992 「新鳥獣戯画」イルテンポ(東京)
1990 「いつか見た風景」イルテンポ(東京)
1987 「フナバシストーリー」船橋市市役所(船橋)
1984 「一九六〇年代バリケード」ピクチャーフォトスペース(大阪)
1978 「村へ」ツァイト・フォト・サロン(東京)
1976 「村へ」ミノルタフォトスペース(東京)

[主なグループ展]

2017 「Paris Photo 2017」グラン・パレ、Yumiko Chiba Associatesブース(パリ、フランス)
2017 「Photo London2017」、Yumiko Chiba Associatesブース、サマセットハウス(ロンドン、イギリス)
2016 「PROVOKE: Between Protest and Performance–Photography in Japan 1960-1975」シカゴ美術館(シカゴ、USA)、 ル・バル(パリ、フランス)、ヴィンタートゥール写真美術館(チューリッヒ、スイス)、アルベルティーナ美術館(ウィーン、オーストラリア)
2015 「For A New World To Come: Experiments in Japanese Art and Photography, 1968-1979」ヒューストン美術館(ヒューストン、USA)、グレイ・アート・ギャラリー(NY、USA)、ニューヨーク大学(NY、USA)
ジャパン・ソサイエティ(NY、USA)
2013 「日本写真の1968」東京都写真美術館(東京)
2009 「異郷へ 写真家たちのセンチメンタルジャーニー」東京都写真美術館(東京)
2007 「昭和 写真の1945-1989」東京都写真美術館(東京)
2006 「Gazing at the Contemporary World: Japanese Photography from the 1970s to the Present」ジャパンファンデーション(NY、USA)
2005 「時代を切り開くまなざし-木村伊兵衛写真賞の30年」川崎市市民ミュージアム(川崎)
1995 「木村伊兵衛写真賞20周年記念受賞作展~22人の奇跡~」キャノンギャラリー銀座(旧キャノンサロン)(東京)
1992 「戦後写真と東北2」宮城県立美術館(仙台)
1991 「日本の写真1970年代」東京都写真美術館(東京)
1985 「パリ・ニューヨーク・東京」つくば写真美術館(茨城)
1977 「イタリア写真家と11人の日本写真家」イタリア文化会館(東京)
1976 「Neue Fotografie aus Japan, Stadtmuseum Graz mit Museumsapotheke」(グラーツ、オーストリア)
1974 「15人の写真家」東京国立近代美術館(東京)

[主な受賞歴]

2017 Paris Photo2017’Guest of Honour for Paris Photo by Karl Lagerfeld、J.P Morgan Curator’s Highlights
2013 日本写真協会賞作家賞
1976 木村伊兵衛写真賞
1972 日本写真協会新人賞

[主なパブリック・コレクション]

船橋市役所(船橋市)、東京都写真美術館(東京)、宮城県立美術館(仙台)、東京国立近代美術館(東京)、シカゴ美術館(シカゴ、USA)、ヒューストン美術館(ヒューストン、USA)、Pier 24 Photography(サンフランシスコ、USA)、サンフランシスコ近代美術館(サンフランシスコ、USA)、JPMorgan Chase Art Collection

[Selected Solo Exhibitions]

2016 Zen Foto Gallery, Tokyo, Japan
2015 MIYAKO YOSHINAGA, New York, USA
2014 To the Villages-Kitai Kazuo’s Classic Photography, Aki Gallery, Taipei, Republic of China
2012 Kobe Dockers, Gallery TOSEI ,Tokyo, Japan
2012 Somehow Familiar Places, Tokyo Photographic Art Museum, Tokyo, Japan
2012 Barricade, Harper’s Books, East Hampton, New York, USA
2012 Walking with Leica 3, Gallery TOSEI , Tokyo, Japan
2011 “tohjiba” healing spas of rural Japan, Zen Foto Gallery, Tokyo, Japan
2011 Spanish Night, Gallery TOSEI , Tokyo, Japan
2010 China 1973, Zen Foto Gallery, Tokyo, Japan
2010 Walking with Leica 2, Gallery TOSEI , Tokyo, Japan
2009 Walking with Leica I, Gallery TOSEI , Tokyo, Japan
2008 The Journey into 1920s German Expressionism, Gallery TOSEI , Tokyo, Japan
2006 80’s Funabashi Story, Gallery TOSEI , Tokyo, Japan
2004 1990’s Peking, Gallery TOSEI , Tokyo, Japan
2004 1990’s Peking, Il Tempo, Tokyo, Japan
2002 Beijing, Il Tempo, Tokyo, Japan
2000 Beijing, Il Tempo, Tokyo, Japan
1999 Tohjiba, ZEIT-FOTO SALON, Tokyo, Japan
1999 Sanrizuka, Il Tempo, Tokyo, Japan
1997 Beijing, Il Tempo, Tokyo, Japan
1996 Chojyugiga, Il Tempo, Tokyo, Japan
1994 Fine Weather, Il Tempo, Tokyo, Japan
1992 Shinchojyugiga, Il Tempo, Tokyo, Japan
1990 Somehow Familiar Places, Il Tempo, Tokyo, Japan
1987 Work of Photographer Kazuo Kitai, Funabashi Municipal Office, TOBU FUNABASHI, Funabashi, Japan
1984 Barricades in the 1960’s, Picture Photo Space, Osaka, Japan
1978 To the Villages, ZEIT-FOTO SALON, Tokyo, Japan
1976 To the Villages, Minolta Photo Space, Tokyo, Japan

[Selected Group Exhibitions]

2017 Paris Photo2017, Grand Palais, Paris, France at Yumiko Chiba Associates
2017 Photo London2017 / Kazuo Kitai and Ryudai Takano, Somerset House, London, UK at Yumiko Chiba Associates
2016 PROVOKE: Between Protest and Performance – Photography in Japan 1960-1975, The Art Institute of Chicago, Chicago, Le Bal, Paris, Fotomuseum Winterthur, Zurich, Albertina, Vienna
2015 For A New World To Come: Experiments in Japanese Art and Photography, 1968-1979, The Museum of Fine Arts, Houston, USA; Grey Art Gallery, New York University, New York, USA;
Japan Society, New York, USA
2013 1968-Japanese Photography, Tokyo Photographic Art Museum, Tokyo, Japan
2009 Strange Lands: Photographer’s Sentimental Journey, Tokyo Photographic Art Museum, Tokyo, Japan
2007 Showa: Photography 1945- 1989, Part III:The Period of Rapid Growth, Tokyo Photographic Art Museum, Tokyo, Japan